Формат на Шампионската Лига

{ Публикувано в сряда, юли 07, 2010 от Unknown }
Шампионската Лига е с нов формат от сезон 2009/2010 година и очакванията са той да донесе още повече футболни емоции. Въпреки че промените влизат в сила от тази година, то решението за тях бе взето през ноември 2007.

По важното е:

  • Няма да има промяна в броя на отборите участващи в турнира, т. е. остават си 32, които ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 отбора. Първите два отбора отново ще се класират за директните елиминации, като отбора завършил трети в групата си ще участва в директните елиминации на Лига Европа, която преди се наричаше Купа на УЕФА.
  • Директно за груповата фаза ще се класират 22 отбора(21 + носителя на трофея), вместо както в предходните години 16. Трите страни, които са с най-висок коефициент в ранглистата на УЕФА ще имат по 3 директно класирали се отбора. Страните между 4-то и 6-то място ще имат по два директно класирали се отбора, докато тези между 7-мо и 12-то по един.
  • От сезон 2009/2010 ще има и четвърти квалификационен кръг(плейофи). В него са включени два квалификационни потока – Потока на Шампионите(Champions Path) и Потока на Не-шампионите(Non-Champions Path).

Потока на Шампионите – в тази квалификационна пътека, както се подразбира от името й, участват шампионите на страните от 14-то до 53-то място:

  • Първи квалификационен кръг – включва шампионите на страните между 50-то до 53-то място, като се играят по два двубоя и два отбора продължават напред.
  • Втори квалификационен кръг – включва шампионите на страните между 17-то и 49-то място (с изключение на Лихтенщайн) плюс двата тима победители от първия квалификационен кръг.
  • Трети квалификационен кръг – включва 17-те победители от втория квалификационен кръг плюс шампионите на страните между 14-то и 16-то място.
  • Четвърти квалификационен кръг (плейофи) – включва 10-те отбора победители от третия квалификационен кръг, които играят помежду си в определяне на петте, които ще влязат в груповата фаза на турнира.

Потока на Не-Шампионите – започва директно от третия квалификационен кръг:

  • Трети квалификационен кръг – включва завършилия трети в страната намираща се на 6-то място в ранглистата на УЕФА и класиралите се на втори в страните между 7-мо и 15-то място.
  • Четвърти квалификационен кръг (плейофи) – включва петте отбора победители от третия квалификационен кръг плюс класиралите се четвърти в страните между 1-во и 3-то място и завършилите трети в страните класирани на 3-то и 4-то място в ранглистата на УЕФА. Петте отбора победители влизат в груповата фаза на Шампионската Лига.
Пълната статия вижте тук: Шампионска Лига Формат

No Response to "Формат на Шампионската Лига"

Публикуване на коментар