Определяне шансовете за победа на даден отбор

{ Публикувано в четвъртък, август 06, 2009 от Unknown }
След като в една по-ранна статия разрахте какво е "value betting" е време да усвоите и някои основни неща, относно начина, по който може да определяте шансовете за победа на даден отбор. Изчисляването на шанса за победа е труна задача във футбола(а и не само), затова ще ви дам някои начални насоки.


ФАКТОРЪТ ДОМАКИН / ГОСТ
Трябва да се знае, че основно половината от срещите завършват с домакинска победа, една част завършват хикс, останалото е победа за гостите. Това е истината, факторът домакинтво играе голяма роля!

Този метод включва разглеждането на статистиката не само от този сезон, но и от предишните. Ако погледнем статистиката от Премиъшип от сезон 2004/2005 ще видим някои доста интересни(и полезни) факти:
- Шампионите от Челси печелят 73% от домакинските си срещи - 14 от 19.
- Дънната риба Саутхемптън губи само 68% от гостуванията си - 13 от 19.
- Само топ 5 отбора от класирането са спечелили повече от половината си домакиства.
- Отборите от средата и дъното на таблицата доста по-често завършват наравно, отколкото да печелят или губят срещите си.

Като погледнем формата на домакина и тази на госта можем да предвидим как би трябвало да завърши срещата, като вземем напредвид:
- Вземем предвид срещите между двата отбора.
- Формата на домакина 7-2-1, а тази на госта 1-3-6.

И така, какъв би бил шанса мачът да излезе единица или хикс например?
ОТГОВОРА Е:

Победа за домакина = 7 + 6 = 13 от общо 20 срещи = 65%
Равен = 2 + 3 = 5 от общо 20 срещи = 25%
Победа за госта = 1 + 1 = 2 от общо 20 срещи = 10%

По този начин коефициентите би трябвало да бъдат - 1.53 - 4.00 - 10.00

ДРУГИ ФАКТОРИ
Разбира се, не е толкова лесно. Ако беше толкова просто да определяте шансовете за победа, то букмейкърите отдавна биха фалирали. Продължи да четеш надолу.

ПОСЛЕДНИ МАЧОВЕ
Друг популярен метод е да се вгледате и в последните мачове на даден отбор. Идеята е, че тимът, който е започнал да печели наскоро е вдигнал самочувствието си, в тима са се завърнали играчи, претърпели контузии и т.н., докато губещият отбор страна от липса на морал и отчаяно търси добър резултат.

Всичко казано по-горе е донякъде вярно, но понякога си противоречи, особено когато става въпрос за отборите от средата на таблицата. Ако един отбор от средата е в добра или лоша форма, няма да е изненада(поне за мен), ако в един момент тя се обърне.

КОНТУЗЕНИ / ЛИПСВАЩИ ИГРАЧИ
Контузиите и липсващите играчи също оказват голямо влияние върху играта. Някои играчи са по-важни от други и основното е, че като цяло контузиите в защитата оказват по-голямо влияние, отлкото тези в атака.

Намирам, че липсата на вратар или някои от централните защитници влияе най-много. Ако някой от тях е контузен, това е знак за внимание. Ако капитанът е контузен, това често е знак, че тимът ще страда от липса на лидер, който да поведе тима.

ДЕРБИ СРЕЩИТЕ
Друг важен фактор е, това дали мачът е дерби между местните тимове. Мачовече между яростните врагове винаги са трудни, тъй като и двата отбора яростно искат победата. Подобно са мачовете между ЦСКА и Левски, като резултатът почти винаги е трудно да се прогнозира, независимо от формата на двата тима...

В дерби срещите факторът домакинство има донякъде странен ефект. Може да няма много смисъл, но гостите излизат пределно мотивирани да се докажат на вражеския стадион, а с това да вгорчат живота на многохилядната публика на домакините.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Информирайте се за последните неща, които стават в клубовете. Може да се окаже, че домакините са имали труден мач в Европа или пък са пътували доста дълго за него. Гостите, пък може да играли с резервите за купата на страната, с цел да запазят ключовите си играчи за този двубой.

Като нищо може да се окаже, че треньора е бил уволнен ден по-рано, звездата на отбора може да се е контузила на тренировка ден по-рано или пък клубът е изпаднал в тежка финансова криза.

Бъдете информирани!

1 Response to "Определяне шансовете за победа на даден отбор"

Thanks for sharing. https://renewable-energy-news.info/%e0%b9%82%e0%b8%9b%e0%b9%8a%e0%b8%81%e0%b9%80%e0%b8%81%e0%b8%ad%e0%b8%a3%e0%b9%8c-3-%e0%b9%83%e0%b8%9a

Публикуване на коментар