Футболен речник - "Б"

{ Публикувано в вторник, август 11, 2009 от Unknown }
БАВЕНЕ НА ВРЕМЕТО - Термин, възприет за обозначаване на безцелна игра с топката, ненужни подавания и задържания, за да минава време в случаите, когато"забавящия" отбор е заинтересован да се запази непроменен постигнатия вече резултат.


БАЛАНС НА ЗАЩИТАТА - Принцип на ред модерни системи (и концепции) на футболната игра. Разпределение на участията между нападение и защита, и организиране на действията така, че да се съчетаят най-резултатно с останалите зони от терена, като се постигне пълно зоново покритие и едновременно се осигурява най-голяма маневреност на всички играчи

БЕГОВИ ДЕЙНОСТ - Термин, обозначаващ изразходваната от футболиста по време на игра енергия в бягане и общото пробягано от него разстояние.

БЕК - Състезател от крайната защита, който пази терена непосредствено пред вратата.

БЕТОН - Термин, възприет за обозначаване на целенасочената отбрана, в която се включва почти целия отбор, за да предотврати на всяка цена пробив на противниковия отбор. До тази тактика прибягва обикновено слаб отбор, тъй като тя представлява рушене на играта

БЛИЦТУРНИР - Състезание с наситена и краткотрайна програма, организирано най-често по даден повод.

БОКСИРАНЕ НА ТОПКАТА - Отблъскване на топката с юмрук (от вратаря).

БОМБЕН УДАР - Силен удар, който отпраща топката надалече и с голяма скорост.

БРОНЗОВА ТОПКА - Награда на френското спортно седмично издание "Франс футбол", учредена през 1956г. Присъжда се на европейския футболист, заел трето място в класацията за "Най-добър футболист за годината в Европа", която се връчва всяка година.

БУФПАЛЕН - Игра в Германия, през късните средни векове с топка и различен брой участници, смятана за предшественица на днешния футбол.

БУТОНИ - Приспособление към подметките на обувките на футболиста за засилване на устойчивостта им.

БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ (БФС) - Учреден през 1985г. в състава на БСФКС (Български съюз за физическа култура и спорт).

No Response to "Футболен речник - "Б""

Публикуване на коментар