Футболен речник - "A"

{ Публикувано в понеделник, август 10, 2009 от Unknown }
АВАНТАЖ - Предимство за един от отборите в хода на играта. При извършване на нарушение от противников играч, съдията може да не спре играта, за да не ощети отбора с предимство. (Това е едно от деликатните решения на съдията, което той оповестява с характерен жест: протегнати ръце "подканващи" за игра.)


АВТОГОЛ
- Гол, отбелязан от играч в собствената му врата поради невнимание.

АЗИАТСКА ФУТБОЛНА ФЕДЕРАЦИЯ (АФФ)
- Основана през 1956г. с 31 страни-членки. Обединява общо над 32 000 футболни клуба, с над 3 500 000 футболисти и над 27 000 съдии. Организира футболни турнири в рамките на азиатския континент.

АМЕРИКАНСКО РЪГБИ
- Вариант на на "Американски футбол" често уеднаквяван с него. Практикува се само в САЩ. Изисква атлетични качества от участниците, който играят с шлемове, специални подложки на раменете, краката и др.

АНГЛИЙСКИ СТИЛ
- Официално възприет термин за обозначаване на игра, наподобяваща с особеностите (и предпочитанията) си английския начин на игра (във футбол) - атлетичен, упорит, разчитащ на силни и издръжливи играчи с високи показатели на отделните си технически възможности.

АРБИТЪР - Същото, каквото е съдия.

АСОЦИАЦИЯ - Обединение на спортисти, спортни отбори или дружества по някакъв признак за координиране на дейността си (почти синоним на федерация).

АТАКА
- същото, каквото е нападение.

АУТСАЙДЕР
- Отбор (а и играч), който нямат шансове за класация в дадено състезание.

No Response to "Футболен речник - "A""

Публикуване на коментар