Изчисляване на коефициента за дадена среща

{ Публикувано в вторник, юли 28, 2009 от Unknown }
Сигурно се питате как букмейкъра изчислява коефициента за дадена среща. В повечето случай сериозният букмейкър разполага с екип от хора, които се занимават със съставянето на коефициентите.

Разбира се има и букмейкъри, които просто преписват коефициентите или ги променят малко.

Работата им като за начало се състои в това да определят шансовете на два отбора или човека (в зависимост от спорта). Има доста фактори, по които се определят шансовете за победа на даден отбор (в тази статия ще се концентрираме към футбола като спорт). Взема се предвид класата на отбора, контузените играчи, мотивацията, класирането, целите на тимовете, домакинският фактор, условията за игра и други.

Оттук насетне се получават процентите за победа на домакина, равенство или победа на госта. Общият сбор на тези проценти е 100.

Да вземем например срещата от третия квалификационен кръг на Шампионска Лига между ФК Баку и Левски, като коефициентите за 1Х2 (в Bet365), съответно са 3.00 / 3.20 / 2.40. Питате се как да разберем процентите за успех на единия или другия отбор, или пък равенството. Ето как:
Проценти за 1 - 1/3.00 = 0.3333 или 33.33% шанс за успех.
Проценти за Х - 1/3.20 = 0.3125 или 31.25% шанс за успех.
Проценти за 2 - 1/2.40 = 0.4116 или 42.11% шанс за успех.

Събираме общия сбор на процентите и получаваме 106.69%, което противно на очакваното е малко над 100%.

Защо се получава така и откъде идва сигурната печалба на букмейкъра четете тук!

2 Response to "Изчисляване на коефициента за дадена среща"

Всъщност това е по-скоро преобразуване от вероятност в коефициент и обратно, самото изчисляване на вероятностите е доста по-сложно действие. Ето един онлайн калкулатор, който преобразува коефициентите за мача във вероятности, а също така показва и букмейкърското отлконение : Преобразуване на коефициенти във вероятности.
Между другото за всички, които залагат все още във Еврофутбол мисля, че ще им е любопитно да направят сравнение с някой онлайн букмейкър.

Все още на повечето хора им се струва доста сложно да залагат в Интернет. Но всяко нещо с времето си.

Колкото до ЕФУ, не виждам смисъл да ги коментирам откъм коефициенти просто. ;]

Публикуване на коментар