Нов формат за Шампионска Лига от сезон 2009/2010

{ Публикувано в понеделник, юли 27, 2009 от Unknown }
Шампионската Лига е с нов формат от тази година и очакванията са той да донесе още повече футболни емоции. Въпреки че промените влизат в сила от тази година, то решението за тях бе взето през ноември 2007.


По важното е:
•Няма да има промяна в броя на отборите участващи в турнира, т. е. остават си 32, които ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 отбора. Първите два отбора отново ще се класират за директните елиминации, като отбора завършил трети в групата си ще участва в директните елиминации на новосформираната Лига Европа.

•Директно за груповата фаза ще се класират 22 отбора(21 + носителя на трофея), вместо както в предходните години 16. Трите страни, които са с най-висок коефициент в ранглистата на УЕФА ще имат по 3 директно класирали се отбора. Страните между 4-то и 6-то място ще имат по два директно класирали се отбора, докато тези между 7-мо и 12-то по един.

•От сезон 2009/2010 ще има и четвърти квалификационен кръг(плейофи). В него са включени два квалификационни потока - Потока на Шампионите(Champions Path) и Не-Шампионския поток(Non-Champions Path).

Потока на Шампионите: В първия квалификационен кръг участват шампионите на страните между 50-то и 53-то място. Двата отбора победители се класират за втория квалификационен кръг, където се присъединяват към 32-та шампиона на страните между 17-то и 49-то място(с изключение на Лихтенщайн). Победителите от тези 17 двойки се класират за третия квалификационен кръг, където заедно с шампионите на страните между 14-то и 16-то място ще трябва да определят 10-те отбора, които ще участват в плейофите. Победителите от 5-те двойки в плейофите влизат в групите на турнира.

Потока на Не-Шампионите: Този поток започва от третия квалификационен кръг, където завършилия на трето място в страната намираща се на 6-то място в ранглистата на УЕФА, заедно с заелите второто място в страните между 7-мо и 15-то място ще сформират 5-те двойки, които ще се борят за място в плейофите. Във въпросните плейофи ще участват победителите от третия квалификационен кръг и отборите класирали се на четвърто място в страните межу 1-во и 3-то място, както и заелите трето място в страните, които са класирани на 4-то и 5-то място в класацията на УЕФА. Победителите от тези последни 10 отбора се класират за груповата фаза.

•Отборите от двата потока не могат да играят помежду си в квалификационните кръгове.

•Загубилият отбор в третия квалификационен кръг ще участва в плейофите за Лига Европа.

•Загубилия отбор в плейофите ще участва директно в груповата фаза на Лига Европа.

•Отборите, които завършват на трето място в груповата фаза на турнира се класират директно за 1/16 финалите на Лига Европа. Четирите най-добри трети отбора ще бъдат поставени в една урна с победителите от групите на Лига Европа.

•Първата фаза от директните елиминации ще бъде удължена от 2 на 4 седмици, което ще ни даде възможност да гледаме повече мачове на живо.

Финалът на турнира ще е в събота на 22 май 2010, като началният час е 21:45.

No Response to "Нов формат за Шампионска Лига от сезон 2009/2010"

Публикуване на коментар